LE GRUYERE AOP

lei799.00

  • PREȚ : este valabil pentru minim 250 g. Deoarece prețul depinde de dimensiunea feliei tăiate el poate varia puțin. Prețul pe kg este 120 lei.
  • LAPTE: lapte de vacă nepasteurizat
  • COMPOZIȚIE : lapte, fermenți, cheag, sare (cea mai mică cantitate de la brânzeturile maturate)
  • TEXTURĂ: Pastă moale cremoasă, fără exces de umiditate, culoare omogenă, acoperit de crustă subțire
  • RASĂ DE VACI : Montbeliarde sau Simmental francez (sau încrucișări ale celor două)
  • TEHNICĂ DE PRODUCERE : coacere(fierbere) a pastei de lapte coagulat, presare, maturare minim 4 luni
  • MATURARE : 6-9 luni
  • DEGUSTARE: aromă densă, de nuci, dulce de pepene galben
  • SERVIRE: sufle de brânză, topit într-o fritatta sau pe croque monsieur, sau direct la temperatura camerei ideal scos între jumătate oră și o oră înainte de servire
  • ASORTARE : pere sau mere, amontadillo, pinot noir
  • REGIUNEA DE ORIGINE: Franche-Comté
  • TERITORIU (terroir) : Masivul Jura
  • FABRICAT ÎN FRANȚA
  • ETICHETĂ : DOP (AOP)
  • AFFINEUR : RODOLPHE LE MEUNIER

 

Descriere

”Le Gruyère AOP”  este o brânză elvețiană tare și galbenă, este o brânză fermă, cu o culoare galben pal și un gust bogat, cremos, ușor de nucă, care se topește lină. Gruyère este făcut din lapte integral de vacă și, în general, maturat timp de șase luni sau mai mult. Numit după orașul Gruyères din Elveția, unde a fost fabricat inițial. Un document care datează din 1115 confirmă că brânză era deja produsă în acest moment în regiune și în satul Gruyères din cantonul Fribourg. În 1602, găsim a doua mențiune documentară a unui cadou de brânză din regiune: guvernul de la Fribourg a oferit diplomaților la ambasada Franței 14 brânzeturi care se numesc deja Gruyère. De-a lungul timpului s-au luat măsuri de protejare a originii brânzei cu ștampile și marcaje. Cuvântul „Gruyère” a fost acceptat în dicționarul Académiei Franceze în 1762. Gruyère este dulce, dar ușor sărat, cu o aromă care variază mult în funcție de vârstă. Este adesea descris ca fiind cremos și cu nuci când este tânăr, devenind odată cu vârsta mai asertiv, pământesc și complex. Când este complet îmbătrânit (cinci luni până la un an) tinde să aibă mici crăpături care conferă o textură ușor granulată. Poate fi savurat ca desert sau ca gustare pe paine cu crusta poate fi folosit si pentru a face mancaruri calde delicioase. Brânza care se topește excelent, Le Gruyère AOP face parte din rețeta clasică de fondue alături de Vacherin Fribougeois.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „LE GRUYERE AOP”