Descriere
”Le Gruyère AOP” este o brânză elvețiană tare și galbenă, este o brânză fermă, cu o culoare galben pal și un gust bogat, cremos, ușor de nucă, care se topește lină. Gruyère este făcut din lapte integral de vacă și, în general, maturat timp de șase luni sau mai mult. Numit după orașul Gruyères din Elveția, unde a fost fabricat inițial. Un document care datează din 1115 confirmă că brânză era deja produsă în acest moment în regiune și în satul Gruyères din cantonul Fribourg. În 1602, găsim a doua mențiune documentară a unui cadou de brânză din regiune: guvernul de la Fribourg a oferit diplomaților la ambasada Franței 14 brânzeturi care se numesc deja Gruyère. De-a lungul timpului s-au luat măsuri de protejare a originii brânzei cu ștampile și marcaje. Cuvântul „Gruyère” a fost acceptat în dicționarul Académiei Franceze în 1762. Gruyère este dulce, dar ușor sărat, cu o aromă care variază mult în funcție de vârstă. Este adesea descris ca fiind cremos și cu nuci când este tânăr, devenind odată cu vârsta mai asertiv, pământesc și complex. Când este complet îmbătrânit (cinci luni până la un an) tinde să aibă mici crăpături care conferă o textură ușor granulată. Poate fi savurat ca desert sau ca gustare pe paine cu crusta poate fi folosit si pentru a face mancaruri calde delicioase. Brânza care se topește excelent, Le Gruyère AOP face parte din rețeta clasică de fondue alături de Vacherin Fribougeois.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.